Penne z wątróbką i gorgonzolą

Dość niestandardowe połączenie smaków. Nie wiem, czy wiecie, ale pojawiła się nowa marka makaronów o mega fajnej nazwie Omnomnom, w ciekawych, kolorowych opakowaniach 🙂

Penne z wątróbką i gorgonzolą

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej i pokrojonej w paski
  • 80 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 50 g gorgonzoli
  • 80 g jabłka obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukinii pokrojonej w półplasterki
  • ok. 50 ml cydru
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • makaronu penne Omnomnom
  • 2 łyżki oleju
Wstawiamy ok. 4 l wody do gotowania makaronu. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać cukinię i gdy zmięknie, dodać jabłko podsmażyć ok. 1 min., dodać cydr, odparować. Dodać gorgonzolę i jak zacznie się rozpuszczać dodać śmietankę, zamieszać i gdy gorgonzola całkowicie się rozpuści, doprawić sos solą i pieprzem. Dodać do sosu wątróbkę na jakieś 3-5 min.
 W międzyczasie wrzucić makaron do gotującej się, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i od razu podawać. Gotowe!
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Penne z wątróbką i gorgonzolą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *