Dość niestandardowe połączenie smaków. Nie wiem, czy wiecie, ale pojawiła się nowa marka makaronów o mega fajnej nazwie Omnomnom, w ciekawych, kolorowych opakowaniach 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 200 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej i pokrojonej w paski
- 80 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 50 g gorgonzoli
- 80 g jabłka obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 80 g cukinii pokrojonej w półplasterki
- ok. 50 ml cydru
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- makaronu penne Omnomnom
- 2 łyżki oleju
Wstawiamy ok. 4 l wody do gotowania makaronu. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać cukinię i gdy zmięknie, dodać jabłko podsmażyć ok. 1 min., dodać cydr, odparować. Dodać gorgonzolę i jak zacznie się rozpuszczać dodać śmietankę, zamieszać i gdy gorgonzola całkowicie się rozpuści, doprawić sos solą i pieprzem. Dodać do sosu wątróbkę na jakieś 3-5 min.
W międzyczasie wrzucić makaron do gotującej się, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i od razu podawać. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Penne z wątróbką i gorgonzolą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas