Składniki na 6 muffinów:
- ok. 1 kg udek, z czego po obraniu ze skóry i kości wyszło 500 g mięsa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- pół średniej cebuli pokrojonej w kostkę (ok. 70 – 80 g)
- ewentualnie trochę bułki tartej, gdyby masa była zbyt wilgotna
Farsz:
- 80 g świeżego lub mrożonego szpinaku, drobno pokrojonego
- 80 g świeżego lub mrożonego szczawiu, drobno pokrojonego
- 60 g startej na dużych oczkach mozzarelli
- 70 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka Majonezu Delikatnego Winiary
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Mięso zmielić, dodać jako i ewentualnie trochę bułki, posolić, popieprzyć, dobrze wyrobić na jednolitą masę, odstawić.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać szpinak i szczaw, odparować. Zdjąć z ognia, dodać mozzarellę i majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do foremek nakładać po łyżce mięsa, łyżeczkę farszu i przykryć łyżką farszu. Piec muffiny 35 min.
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffiny z kurczaka ze szpinakiem i szczawiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Takie paszteciki w kształcie muffinów 🙂 Podoba mi się 🙂
No, Paszczak, dajesz czadu! 😀