Składniki:
- 2 l wody
- 200 ml – 500 ml wody z ogórków kiszonych ( w zależności jakie kwaśne mamyogórki i jak bardzo kwaśną lubimy zupę)
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 udka z kurczaka (lub 3 kostki bulionu drobiowego Winiary)
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 pietruszka starta na tarce
- 1/2 selera startego na tarce
- 2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
- 5 ogórków kiszonych starte na tarce
- 2 ogórki konserwowe starte na tarce
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masło
- sól, pieprz
Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować z tego rosół, mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, jak rosół będzie już gotowy to dodać ziemniaki i gotować aż zmiękną. Ogórki przesmażyć na patelni na maśle aż zmiękną po czym dodać do rosoły, zabielić śmietaną z maka, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę z ogórków (ja dodaję dosyć dużo ponieważ lubię dość kwaśną ogórkową). Zmiksować i podawać z grzankami.
Podsumowanie
Nazwa dania
Ogórkowa zupa krem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on