Pierś kurczaka z pomidorami, selerem i marchewką

Pierś kurczaka z pomidorami, selerem i marchewką


Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka, każda o wadze ok. 150 g
  • 15 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • puszka pomidorów krojonych
  • 300 g marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 200 g selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 1,5 cebuli (ok. 120 g) posiekanej w drobną kostkę
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • 1 łyżeczka harrisy
  • 200 g suchego brązowego ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • Winiary Pomysł na… papirus – soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler i marchewkę, często mieszając smażyć ok. 10 – 15 min, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż seler i marchewka zmięknął. Zwiększyć ogień, podlać winem, zamieszać, gdy wino odparuje dodać pomidory z puszki i harrisę, zagotować i dodać pomidorki koktajlowe. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
W międzyczasie ugotować ryż, zgodnie z instrukcją
Tuż przed podaniem, przygotować pierś kurczaka zgodnie z przepisem na „papirusie”.
Podawać z brązowym ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pierś kurczaka z pomidorami, selerem i marchewką
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *