Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka, każda o wadze ok. 150 g
- 15 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- puszka pomidorów krojonych
- 300 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 200 g selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 1,5 cebuli (ok. 120 g) posiekanej w drobną kostkę
- 100 ml białego półsłodkiego wina
- 1 łyżeczka harrisy
- 200 g suchego brązowego ryżu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, cukier
- Winiary Pomysł na… papirus – soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, seler i marchewkę, często mieszając smażyć ok. 10 – 15 min, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż seler i marchewka zmięknął. Zwiększyć ogień, podlać winem, zamieszać, gdy wino odparuje dodać pomidory z puszki i harrisę, zagotować i dodać pomidorki koktajlowe. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
W międzyczasie ugotować ryż, zgodnie z instrukcją
Tuż przed podaniem, przygotować pierś kurczaka zgodnie z przepisem na „papirusie”.
Podawać z brązowym ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pierś kurczaka z pomidorami, selerem i marchewką
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas