Do sałatki użyłam bardzo fajnego polskiego koziego sera firmy Danmis. Sery są naprawdę bardzo dobre, szkoda, że sieciowe supermarkety ich nie sprzedają. Chwalimy sery francuskie, włoskie i inne, a tu mamy tańsze o 40% od zagranicznych serów wysokiej jakości polskie sery kozie. Moim hitem jest kozi serek topiony, dostępny w ofercie firmy. A sałatka wyszła MEGA DOBRA.
Składniki:
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- 120 g sera koziego typu feta, pokrojonego w kostkę
- 14 – 15 małych pieczarek marynowanych przekrojonych na pół
- 5 mini kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki
- pół niedużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę (ok. 50g)
- 2 listki świeżej mięty i 3 listki świeżej bazylii drobno posiekane
- sól i pieprz
Sos vinaigrette:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
Pokrojoną w kostkę cebulę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia, Dzięki sparzeniu cebula nie będzie tak bardzo intensywna i nie przyćmi smaku pozostałych składników, ale ładnie się z nimi skomponuje.
Ziemniaki ugotować na parze lub w mundurkach, kiedy będą jeszcze gorące połączyć je z pozostałymi składnikami i świeżymi ziołami, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy sałatka będzie już chłodna dodać ser, delikatnie wymieszać, tak, żeby kostki sera się nie rozpadły. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Sałatka ziemniaczana z kozim serem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Pyszna 🙂 Uwielbiam kozi ser… Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl