Składniki:
Baza:kapuszta m
- 1 duża ćwiartka z kurczaka
- 1 marchewka o wadze ok. 90 g
- 1 korzeń pietruszki o wadze ok. 60 – 70 g
- 1 cebula w całości o wadze ok. 90 g
- sól i pieprz
Reszta:
- ok.700 g młodej kapusty drobno poszatkowanej
- puszka pomidorów krojonych, bez skórki
- 1 cebula o wadze ok. 90 g drobno posiekana
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
Cebulę w całości przypalić na suchej patelni, wrzucić do garnka, dodać pozostałe składniki bazy, zalać wodą – ok. 2,5 l, posolić popieprzyć i ugotować do miękkości mięsa. Gotową bazę przecedzić przez sitko. Ćwiartkę obrać z mięsa i odstawić. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach odstawić.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać kapustę i smażyć, aż kapusta dwukrotnie zmniejszy swoją objętość, podlać winem, odparować, wrzucić do przygotowanej bazy. Dodać pomidory, mięso z ćwiartki, starte marchewkę i pietruszkę, dodać kaszę i wszystko razem gotować, aż kasza zmięknie, zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa z młodej kapusty z pomidorami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas