Ciasto Bounty

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Składniki na formę o wymiarach 30×40 cm

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Bounty

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30%

Ciasto:

Masło zmiksować z cukrem, cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i na końcu mleko i mieszać robotem, aż będzie jednolita i gładka masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotowe ciasto. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.

Masa:

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień dodać kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. Jeszcze gorącą masę wylać na ciasto. Schłodzić.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać, a następnie wylać na placek. Całość przed podaniem wstawić na 2 h do lodówki.

Ciasto Bounty

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ciasto Bounty
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *