Pyszne i proste w wykonaniu ciasto Bounty
Składniki na formę o wymiarach 30×40 cm
Ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
Ciasto:
Masło zmiksować z cukrem, cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i na końcu mleko i mieszać robotem, aż będzie jednolita i gładka masa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotowe ciasto. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Masa:
Mleko zagotować, zmniejszyć ogień dodać kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. Jeszcze gorącą masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać, a następnie wylać na placek. Całość przed podaniem wstawić na 2 h do lodówki.