Danie inspirowane przepisem na kurczaka chop suey z książki Wok i dania z patelni, wyd. Olesiejuk 2012, s. 116.
Zamiast pieczarek można użyć zielonego groszku, dzięki czemu danie zyskuje na kolorystyce, a jest równie smaczne 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 500 g oczyszczonej piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub 100 g mrożonego zielonego groszku
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub białego, jeśli akurat nie będziecie mieć pod ręką brązowego
- 2 łyżki oleju roślinnego, ja użyłam kokosowego
- 2 nieduże cebule, pokrojone w ćwiartki
- 2 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- puszka odsączonych kiełków fasoli mung
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- 425 ml bulionu z kurczaka
- 50 g pokruszonych i uprażonych na suchej patelni solonych orzeszków ziemnych
Sos sojowy wymieszać z cukrem, tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. do tak przygotowanej marynaty wrzucić kurczaka, wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na min. 20 min. Im dłużej, tym lepiej.
Olej rozgrzać w woku lub w dużej patelni, wrzucić kurczaka i mieszając, smażyć 2-3 min. Następnie wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1 min. Dodać pieczarki i smażyć 4 min. Na koniec dodać kiełki i olej sezamowy i smażyć kolejne 3 min.
Mąkę rozmieszać z woda na gładką masę i dodać ją wraz z bulionem do woka, wymieszać. Doprowadzić całość do wrzenia i podgrzewać do zagęszczenia sosu. Podawać posypane uprażonymi orzeszkami. Dobrym dodatkiem do tego dania jest kasza pęczak durum lub mega zdrowa kasza jaglana.
Podsumowanie
Nazwa dania
Kurczak z kiełkami fasoli mung i pieczarkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
w przepisie brakuje informacji o ilości pieczarek/groszku 🙂 no ale jak się zdecyduje upichcić to dodam na czuja 😀
Już poprawiłam 🙂 Smacznego 🙂 Dzięki za uwagę o brakach, czasem z rozpędu umykają rzeczy. Pozdrawiam serdecznie 🙂