Bułeczki, ze względu na długi czas wyrastania ciasta, najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przechowywać przez noc przykryte ściereczką.
Składniki na 10 bułeczek:
Ciasto:
- 350 g mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
- 6 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml passaty pomidorowej
- 50 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 50 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- ok. 10 listków świeżej bazylii
W dużej misce (tudzież w misce robota planetarnego) wymieszać 200 g mąki, sól i pozostały cukier. do środka wlać mieszankę drożdży, wody i cukru oraz oliwę, dokładnie wymieszać (ręką lub robotem).
Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać do momentu powstania gładkiej nielepiącej się do rąk lub mieszadła robota masy. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do piernika ustawionego na 40 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie, ciasto wyjąć z piekarnika, który nastawić na 200 stopni.
Ciasto rozwałkować, podsypując obficie zwykłą mąką na grubość pół centymetra, posmarować passatą, posypać fetą, oliwkami i liśćmi bazylii. Zawinąć w roladę, którą pokroić w mniej więcej 3-4 cm plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać je w znacznych mniej więcej 3 cm odstępach od siebie, żeby w trakcie pieczenia „bułeczki” się nie pozlepiały ze sobą. Każdą posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i piec 20 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z bazylią, fetą i oliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
bardzo ciekawe bułeczki, na śniadanie idealne 🙂