Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią. Przepis inspirowany pesto trapanese.
Składniki na 4 porcje:
- 440 g suchego ulubionego makaronu, ja tym razem użyłam tagiatelle peperoncino, co w efekcie dało lekko pikantny smak
- 250 g pomidorów, obranych ze skórki
- listki bazylii z jednej doniczki (takiej sklepowej)
- 40 g grana padano, pokrojonego w kosteczkę
- 100 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
- 2 duże ząbki czosnku (obrane)
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy
Podsumowanie
Nazwa dania
Pesto ze świeżych pomidorów z migdałami i bazylią
Opublikowany
Wspaniałe włoskie danie! To pesto kojarzy mi się z kuchnią Sycylii. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej. Pozdrawiam:)
Dla mnie nie te proporcje