Pomidory do słoika na zimę dużo lepsze niż te z puszki ze sklepu, szybko się je robi i wygodzą dużo taniej niż te kupne.
Składniki
- pomidory
- sól i cukier do smaku
Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Ja użyłem 10 kg pomidorów z czego wyszło 48 słoików, takich jak na zdjęciu. Generalnie zasada była taka, ze 1/3 pomidorów (ok. 3 kg) przeznaczyłem na przygotowanie przecieru, którym zalałem pomidory w słoikach.
Przygotować przecier. Pomidory pokroić np. w ósemki, wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż pomidory zmiękną, zmiksować blenderem (dawniej nie miksowałem, ale miksowanie o wiele przyspiesza przecieranie przez sito i poprawia wydajność a skórki i tak zostają na sitku ), po czym przecierać przez sitko.
2/3 całości pomidorów, czyli w moim przypadku ok. 7 kg sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. słoiki umyć dokładnie, a najlepiej wyparzyć i napełniać do 2/3 wysokości słoika, zalać przecierem, tak, żeby zostało 1,5 cm „luzu”. Chodzi o to,żeby słoik nie był napełniony po brzegi. Najlepiej pomidory robić w takiej wielkości słoikach, jak na zdjęciu, jest to moim zdaniem optymalna ilość do użycia na raz na np. sos do makaronu dla 2 osób. Takiej wielkości słoiki pasteryzujemy 15 min.