Pomidory do słoika na zimę

Pomidory do słoika na zimę dużo lepsze niż te z puszki ze sklepu, szybko się je robi i wygodzą dużo taniej niż te kupne.
Pomidory do słoika na zimę

Składniki

  • pomidory
  • sól i cukier do smaku

Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Ja użyłem 10 kg pomidorów z czego wyszło 48 słoików, takich jak na zdjęciu. Generalnie zasada była taka, ze 1/3 pomidorów (ok. 3 kg) przeznaczyłem na przygotowanie przecieru, którym zalałem pomidory w słoikach.

Przygotować przecier. Pomidory pokroić np. w ósemki, wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż pomidory zmiękną, zmiksować blenderem (dawniej nie miksowałem, ale miksowanie o wiele przyspiesza przecieranie przez sito i poprawia wydajność a skórki i tak zostają na sitku ), po czym przecierać przez sitko. 

Pomidory do słoika na zimę

2/3 całości pomidorów, czyli w moim przypadku ok. 7 kg sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. słoiki umyć dokładnie, a najlepiej wyparzyć i napełniać do 2/3 wysokości słoika, zalać przecierem, tak, żeby zostało 1,5 cm „luzu”. Chodzi o to,żeby słoik nie był napełniony po brzegi. Najlepiej pomidory robić w takiej wielkości słoikach, jak na zdjęciu, jest to moim zdaniem optymalna ilość do użycia na raz na np. sos do makaronu dla 2 osób. Takiej wielkości słoiki pasteryzujemy 15 min.

Pomidory do słoika na zimę

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pomidory do słoika na zimę
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *