Pyszna tortilla przenna.
Składniki na 10 placków:
- 420 g mąki pszennej zwykłej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 240 ml gorącej wody
- 2 łyżki smalcu
- szczypta chilli w proszku lub innej ulubionej przyprawy
Wszystko razem wyrobić robotem lub ręcznie na zwarte i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min., aby odpoczęło.
Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 10 części (każda po mniej więcej 50-60 g) i każdą rozwałkować na koła o średnicy mniej więcej 26-28 cm.
Smażyć na suchej, dobrze nagrzanej patelni, 20 sekund z jednej strony i 10 sekund z drugiej, tak aby lekko się zrumieniło z każdej strony.
Gotowe placki ściągać na talerz i przykrywać, by nie wysychały.
Podsumowanie
Nazwa dania
Tortilla pszenna
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas