Domowe papardelle z sosem z rukoli
Jak zwykle prosto, szybko i smacznie 🙂 Ponadto sos do tego makaronu powstał w odpowiedzi na to, że rukola jest sprzedawana w całkiem sporych opakowaniach, mnie bardzo często zostaje więcej jak pół opakowania i przeważnie siedzi w lodówce, a potem trzeba wyrzucić. Nie zawsze chce mi się „kręcić” pesto z rukoli, dlatego też po szybkim przeglądzie lodówki, powstał taki oto pyszny sos do makaronu.
Składniki:
- domowy makaron papardelle, jak go przygotować znajdziecie tutaj(klik) lub 440 g suchego kupnego makaronu papardelle
- 100 g rukoli
- 7 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w dużą kostkę
- opakowanie serka twarogowego chrzanowego (150 g)
- 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
- starty parmezan lub grana padano do posypania
- olej lniany do skropienia makaronu
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek dosłowni na kilka sekund, następnie wrzucić rukolę i cały czas mieszając smażyć 1 min. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować z serkiem, na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Dodać suszone pomidory, wymieszać łyżką.
Podsumowanie
Nazwa dania
Domowe papardelle z sosem z rukoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas