Farfalle z paluszkami surimi i cukinią w sosie pomidorowym
Paluszki surimi może nie są najzdrowszym produktem, ale ja je uwielbiam i od czasu do czasu robię sobie taki oto makaron. W kuchni trzeba się bawić i łączyć czasem z pozoru niepasujące do siebie składniki. A tutaj makaron, surimi, olej sezamowy i harissa w jednym! Połączenie na pierwszy rzut oka „od czapy”, a jednak smakuje wyśmienicie.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g suchego makaronu farfalle lub penne (po 100 g na porcję)
- 1 cebula o wadze mniej więcej 80 g, pokrojona w kostkę
- 120 g cukinii pokrojonej w półplasterki
- 350 g paluszki surimi pokrojonych w grube plasterki
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- pół łyżeczki harissy
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- olej lniany do kropienia gotowego dani ana talerzu
- sól, pieprz i cukier*
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej lniany
*Cukier podobnie jak sól jest przewodnikiem smaku, genialnie wybija smak pomidorów.
1 porcja zawiera:
- 290 kcal
- 32,95 g węglowodanów
- 6,49 g tłuszczu
- 20,57 g białka
Nastawić 4 l wody na makron.
W międzyczasie, gdy woda się zagotowuje, przygotować sos: na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i cukinię i smażyć do momentu, aż cukinia zmięknie. Następnie wlać wino, dodać harissę i mieszając smażyć przez minutę, po czym dodać pomidory i koncentrat, zamieszać i zagotować, Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać surimi i kilka kropel oleju sezamowego, wymieszać. Wyłączyć.
Makaron ugotować al dente, farfalle potrzebują ok. 15 min, najlepiej sprawdzić na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, odlać wodę (nie przelewać zimną wodą), włączyć ogień pod sosem, dodać makaron, dokładnie wymieszać. Polać już na talerzu odrobiną oleju lnianego. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Farfalle z paluszkami surimi i cukinią w sosie pomidorowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas