Pizza
Jest to podstawowy, nie raz sprawdzony przepis na włoską pizzę neapolitańską, które zawsze wychodzi 🙂
Składniki na 6-7 pizzy o wielkości ok. 28-30 cm
- 875 g mąki pizzowej typ 00 lub typ 650
- 520 ml letniej wody
- 1 g drożdży instant
- 27 g soli
W misce robota wymieszać wodę z solą i drożdżami, następnie dodać mąkę i wyrabiać 20 min. Z ciasta uformować kulki o wadze ok 220 g , przełożyć je na tacę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 8 h. Po tym czasie z ciasta formować placki (można wałkiem), posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i ulubionymi dodatkami i piec w 250 stopniach do upieczenia, czyli ok. 15, na kamieniu do pieczenia pizzy wystarczy ok. 6-7 min.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pizza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on