Zupa dyniowa z chilli
Składniki:
- 800 ml wywaru drobiowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej i obranej)
- ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1/3 łyżeczki kuminy
- szczypta chili w proszku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól, pieprz
Dynię ugotować w wywarze, aż będzie miękka. Następnie dodać mleczko kokosowe imbir, kumin, chili, śmietanę, czosnek i zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać trochę wody ( wszystko zależy od tego, jaką gęstość zupy lubimy), zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa dyniowa z chilli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas