Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym
Proste, w miarę szybkie. Łączy w sobie to, co lubię. Jest taką trochę łatwiejszą wersją lasagne i parmigiana. Szybsza niż moja ulubiona lasagne bolognese i dużo lżejsza, zarówno jak lasagne jak i ubóstwiana przeze mnie parmigiana, no i dużo tańsza 🙂
Składniki na 4 porcje:
- ok. 550 g cukini
- 1 cebula o wadze 100 g posiekana w kostkę
- 200 g mozzarelli (nie w kulce, ale takiej jak na pizzę)
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki*
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 50 ml wina(jakie tam macie pod ręką)
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek(nie musi być extra vergine, bo i tak idzie do smażenia)
- 1 łyżeczka cukru
*ja użyłam dwóch słoików domowych pomidorów
Cukinie pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Przełożyć do dużej miski, dodać kumin, posolić i popieprzyć, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oliwy, dodać cebulę i czosnek i często mieszając, smażyć ok. 8 min. Dodać wino, zamieszać, odparować alkohol, dodać pomidory, cukier i oregano i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu 15 min. Następnie całość zmiksować na gładki sos.
Naczynie do zapiekania posmarować cienką warstwą oliwy. Na spodzie naczynia ułożyć plastry cukinii, następnie polać jej sosem pomidorowym(ok. 2 łyżki) posypać mozzarellą i tak okładać warstwy, aż do wyczerpania składników. Przy czym ostatniej warstwy nie posypywać mozzarellą.
Podsumowanie
Nazwa dania
Cukinia z mozzarellą zapiekana w sosie pomidorowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
świetny pomysł:)