Sałatka z ciecierzycy i ogórków kiszonych z olejem lnianym Vis Natura
Dzięki portalowi uradaizdrowie.pl dostałem od Vis Natura olej lniany naturalnie tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i olej rzepakowy naturalnie tłoczony niefiltrowany.
Olej lniany wykorzystuje się na zimno, jako np składnik sosów do sałatek. Zawiera ponad 50% kwasów Omega 3, a dlaczego jest lepszy od innych olejów lnianych? Proszę oto odpowiedź: „Olej lniany Vis Natura, w stosunku do innych marek, zachowuje przez długi okres czasu, w nienaruszonej formie, czynne biologicznie składniki, które przed wytłoczeniem oleju zgromadzone były w nasionach. Wielomiesięczna, wyjątkowo długa trwałość oleju i brak wymogu przechowywania oleju w obniżonej temperaturze świadczy jednocześnie o jego wysokiej biologicznej jakości” (źródło: http://omegakwasy.pl/badania.html)
Duży plus dla firmy za to, że oleje są w pełni naturalne, nierafinowane, są w ciemnych butelkach, co chroni je przed szkodliwym wpływem światła.
Olej rzepakowy Vis Natura nadaje się do smażenia, mimo, iż ma intensywniejszy smak niż inne oleje rzepakowe, nie wpływa to na smak smażonego produktu. Do smaku oleju lnianego trzeba się przyzwyczaić, ale zdecydowanie wolę go od oliwy z oliwek. Pani Paszczakowa, odkąd dostaliśmy te oleje, namiętnie używa lnianego niemalże do wszystkiego 🙂
Ja polecam oleje od vis Natura, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3, które są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie wielu obszarów naszego organizmu, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu, a olej lniany i olej rzepakowy możecie wykorzystać przygotowując poniższą sałakę, która może być posiłkiem samym w sobie lub dodatkiem do obiadu.
Składniki na 4 porcje:
- 4 ogórki kiszone (ok. 300 g), pokrojone w półplasterki lub plasterki, zależy od wielkości ogórków
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
sos do sałatki:
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lnianego i usmażyć na nim na złoto ciecierzycę. W trakcie smażenia kilkakrotnie podrzucić patelnią lub delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Po usmażeniu ostudzić.
Składniki sosu połączyć ze sobą w małym słoiczku, tak, aby powstała emulsja.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać z sosem i podawać.