Zupa ostro-kwaśna
W Krakowie, niedaleko Multikina jest chińska/wietnamska restauracja, gdzie ludzi jest zawsze full, na stolik nierzadko trzeba czekać. A to za sprawą pysznego jedzenia, dużych porcji i niskich cen. I właśnie tam podają taką zupę, której porcja kosztuje chyba 6 zł, no 8 zł maks. Poniższy przepis jest próbą odtworzenia tamtejszej zupy. Wyszło 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 0,8 l bulionu drobiowego
- 500 g fileta z kurczaka pokrojonego w dużą kostkę
- garść grzybów mun, namoczonych i pokrojonych w paseczki
- 1 cebula (ok. 90 g) drobno posiekana
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 suszone chilli drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko surowe
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki ostrego sosu chilli
- pieprz
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, ok. 1 – 2 min. Dodać bulion, kurczaka i grzyby mun i zagotować.
W międzyczasie w małej miseczce rozprowadzić wodą mąkę kukurydzianą tak, aby nie było grudek. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, posiekane chilli i szczyptę pieprzu.
Gdy zupa się zagotuje, dodać pastę kukurydzianą i cały czas mieszając doprowadzić całość do wrzenia.
Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do gotującej się zupy, ma się ściąć w formie nitek. Dodać sos chilli i wymieszać. Zupę już w miseczkach skropić olejem sezamowym. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa ostro-kwaśna
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
oj, taką bym zjadła w tej chwili :))
świetna na jesień:)