Orzechowe muffinki z migdałami
Składniki (na około 12 muffinek):
- 2 szklanki mąki pszennej zwykłej (typ 450) – 320 g
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych i włoskich
- garść posiekanych migdałów
- garść posiekanych wędzonych śliwek
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, dodać mleko, jajka i olej i wymieszać. Ciasto jest dosyć zwarte, więc najlepiej mieszać robotem. Na koniec dodać orzechy, migdały i suszone śliwki i znów dokładnie wymieszać. Foremki do muffinów wypełnić do 2/3 ich wysokości i piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Podsumowanie
Nazwa dania
Orzechowe muffinki z migdałami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
orzechowe wypieki to rewelacja! ich smak i aromat jest niepowtarzalny 🙂
Muszą być pyszne 🙂