Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami w naszej wersji mają cudownie delikatne ciasto. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantujemy Wasza Wigilia zyska nowy wymiar smaku.
Składniki na około 40 pierogów:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
- 220 ml mleka
- 100 ml wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- 400 g kapusty słodkiej
- 20 g suszonych grzybów
- 120 g cebuli posiekanej w kostkę (jedna cebula naprawdę duża)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego rozrobione w moździerzu
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- zasmażka (1 łyżka mąki i 1 łyżka masła)
- masło klarowane
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i moczyć przez 15 min., a następnie drobno pokroić i ugotować do miękkości.
Kapustę słodką posiekać drobno, zalać wodą równo z kapustą, lekko posolić i ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego i zezłocić na nim cebulę.
Kapustę kiszoną odcisnąć i drobno posiekać, zalać wodą równo z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Następnie połączyć ugotowane kapusty i grzyby (wyjąć z kiszonej liście laurowe), dodać miód, usmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min.
Na dużej patelni na łyżce klarowanego masła zasmażyć na złoto mąkę, dodać 1/4 szklanki wody, wymieszać, dodać kapustę i smażyć wszystko, często mieszając ok. 10 min. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski wrzucić mąki, pokrojone w kostkę masło i sól. Mleko podgrzać z wodą, tak, żeby było bardzo gorące, ale nie gotować! Gorącym mlekiem z wodą zalać składniki w misce i wymieszać robotem, ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Podzielić na cztery mniej więcej równe części, każdą rozwałkowywać bardzo cienko, szklanką wykrawać kółka na pierogi nakładać ok, 1,5 łyżeczki farszu, zlepić krawędzie. Gotować ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcie.