Chleb pszenny na drożdżach
Przepis na chleb pszenny na drożdżach pochodzi z książki Hanny Malickiej Przysmaki wiejskiej kuchni, gdzie funkcjonuje on jako przepis na chleb wiejski, ja troszkę go zmodyfikowałam. Wyszedł smaczny i lekko puszysty. Ciekawy jest tu dodatek masła i jajek, dzięki czemu chleb ma inną konsystencję. Spróbujcie sami, polecam.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 350 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 300 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki ziaren słonecznika
Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki tortowej. Tak przygotowany rozczyn przykryj czystą ściereczką i zostawić na 15 min.
Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z solą, masłem i rozczynem. Dodaj jajka, ciasto wyrabiaj robotem na średnich obrotach przez 15 min. Przykryj je i zostaw na godzinę w cieple do wyrośnięcia.
Po upływie godziny, wymieszaj ciasto z ziarnami słonecznika, następnie przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj okrągły bochenek, zrób na nim znak krzyża lub kratkę i zostaw w cieple pod ściereczką na 30 min. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez 45 min. Gotowe!