Placuszki owsiane
Placuszki owsiane to bardzo pożywne i zdrowe śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy lub do szkoły. Dla mnie koniecznie muszą być dżemem 🙂 Przepis od Michała Karmowskiego, z małą modyfikacją. Michał nie ubijał białek oraz użył nieco innych dodatków.
Składniki:
- 1 szklanka (o pojemności 250 ml) płatków owsianych
- 4 jajka
- 1 szklanka mieszanki: rodzynki, suszone śliwki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe
- olej rzepakowy do smażenia
- pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
- pół łyżeczki cynamonu Appetita
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać żółtka i pozostałe składniki, wymieszać. Na patelni rogrzac łyżeczkę oleju i nakładając po łyżce „ciasta”, smażyć z obu stron, aż placuszki zbrązowieją.
Podsumowanie
Nazwa dania
Placuszki owsiane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas