Tajska kiełbasa
Tajska kiełbasa. Kto by pomyślał, że w Tajlandii „siedzą i jedzą kiełbasy”? A jednak, dzięki magii telewizji Gordon Ramsay pokazał nam, że w Tajlandii robi się pyszne, lekko pikantne kiełbasy z nutą trawy cytrynowej 🙂 Jak to oglądaliśmy, to od razu wiedziałam, że Paszczak będzie robił tę kiełbasę w domu. I nie trzeba było długo czekać, bo nazajutrz wrócił do domu z zakupami potrzebnymi do wyrobu tajskiej kiełbasy 🙂 no może nie do końca, bo trochę ją odchudził, ale proporcje wszystkich przypraw zachował.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 300 g szynki wieprzowej
- 10 sztuk świeżych papryczek chilli
- 8 liści kafir
- 2 cebule (200g)
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 10 g soli
- 250 ml wody
- jelita naturalne
Schab i szynkę pokrój na mniejsze kawałki, takie, aby zmieściły się do maszynki do mielenia. Następnie zmiel mięso razem z papryczkami, liśćmi kafir, pokrojoną na małe kawałki cebulą i czosnkiem. Dodaj pastę curry, kumin, sól i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania, i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. (Wskazówki, jak „napchać” jalita znajdziesz tutaj). Długość kiełbasek to już Twój wybór.
Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa. Możesz też surową kiełbasę upiec na grillu lub na patelni grillowej.
Dzień dobry ,zrobiliśmy z Państwa przepisu białą kiełbasę drobiową i wyszła bardzo dobra !z pewnością będziemy powtarzać.Natomiast dziś spróbowaliśmy zrobić tajską i niestety nie wyszła ,przynajmniej nie wyglada tak jak na zdjęciu .Wyraźnie czuć surową cebulę(czas parzenia pół godziny )i co najgorsze nie związała się w środku ,rozpada się po przekrojeniu jakby było za dużo wody.Nadziewalismy kiełbasę zaraz po wymieszaniu ,w przepisie nie było informacji żeby odczekać ,może tu źle zrobiliśmy ?