Żołądki drobiowe z warzywami w sosie chrzanowym
Bardzo lubimy podroby wymyśliliśmy teraz Żołądki drobiowe z warzywami w sosie chrzanowym z dużą ilością warzyw żeby nie zagęszczać sosu dodatkowo mąką.
Składniki na 4 porcje:
- 450 g żołądków drobiowych
- 150 g marchewki
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 2 łyżki tartego chrzanu
- liść laurowy Appetita
- ziele angielskie Appetita
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Żołądki oczyść, przełóż do garnka, zalej woda do wysokości żołądków, dodaj 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i gotuj do miękkości w międzyczasie uzupełniając odparowaną wodę. w szybkowarze wystarczy 25 min. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach warzywa.
Gdy żołądki będą już miękkie, wyjmij je z wody i pokrój na mniejsze kawałki, np. plasterki. Wrzuć z powrotem do wody, w której się gotowały. dodaj warzywa i gotuj, aż zmiękną, następnie dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem. Zagęść mąką ze śmietaną. W szklance rozmieszaj pół łyżki mąki z dwoma łyżkami śmietany, dodaj odrobinę wody wymieszaj. dodaj 3 łyżki wywaru z żołądków i warzyw, wymieszaj i dodaj do garnka. Zagotuj. Gotowe!