Szarlotka sypana
Szarlotka sypana, to chyba najprostsze ciasto świata. Szybkie ciasto, które przygotujesz w mig, nawet, jak odwiedzi Cię znienacka ciocia, teściowa itp. 🙂 Najlepsza jest na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:
- 1,5 kg jabłek
- 150 g mąki tortowej
- 190 g kaszy manny
- 220 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cynamonu Appetita
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj cynamon, wymieszaj i podziel na dwie części. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, wymieszaj ze sobą i podziel na trzy mniej więcej równe porcje.
Tortownicę wysmaruj masłem. Na spód formy wysyp i wyrównaj jedną część mieszanki mąki, kaszy i cukru, na tym rozprowadź jedną część jabłek, przykryj i wyrównaj mieszanką suchych składników, potem znów jabłka i na koniec znów suche składniki. Na koniec, na ostatnią warstwę szarlotki zetrzyj lub pokrój w kostkę masło i piecz 45 min. w 180 stopniach. Gotowe!