Pizza
Pizza, niby prosta sprawa. Mąka, woda, drożdże i już, a jednak nie do końca. Idealna pizza wymaga wielu prób i kombinowania z proporcjami składników. Paszczakowi się udało. Pizza jest naprawdę idealna, prawdziwie włoska, chrupka i delikatna. Dodatki, to Wasza kwestia, sos – my robimy najprostszy na świecie i koniecznie prawdziwa i jedyna w swoim rodzaju mozzarella.
Składniki na 6 pizz:
- 950 g mąki typ 00
- 570 ml wody
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 g drożdży instant
- 14 g soli
- pół łyżeczki suszonej bazylii Appetita
W wodzie rozpuść sól i drożdże, dodaj mąkę i oliwę i wymieszaj wszystko w robocie, tak, aby ciasto miało zwartą i elastyczną konsystencję. Następnie ciasto podziel na kulki o wadze 250 g, każdą kulkę włóż do niewielkiej miseczki oprószonej mąką, przykryj folią aluminiową lub spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 5 h.
Po 5 h z kulek formuj pizzę o średnicy mniej więcej 30 cm. Placki smaruj sosem, posyp mozzarellą i ulubionymi dodatkami. Pizzę piecz ok. 8-9 min. w piekarniku nagrzanym na maksa, jeśli masz kamień do pizzy wystarczy 6 min. Gotowe!