Beza
Beza. Z bezą łatwo nie jest. Ale wystarczy przestrzegać kilku zasad:
- białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek, nie ma prawa znaleźć się w białkach ani gram żółtka, jak coś jednak wpadnie najlepiej wyjąć to skorupką jajka,
- bezę ubijamy w metalowej lub szklanej misce
- nie wolno „przebić” białek, beza nie wyjdzie, szkoda ją wsadzać do piekarnika, „przebite” białka, to takie jakby się zwarzyły
- bezę w zasadzie się suszy w niskiej temperaturze niż piecze, po upływie wyznaczonego czasu należy pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia – dzięki temu istnieje duża szansa, że beza nie opadnie.
Składniki na dwie duże lub cztery średnie, takie jak na zdjęciu:
- 8 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 i 1/3 szklanki cukru (560 g)
Białka dokładnie oddziel od żółtek i ubijaj na dużych obrotach miksera, jak białka zaczną się pienić powoli dosypuj cukier, po 2 łyżki na raz. Pod koniec ubijania, jak masa będzie już sztywna i błyszcząca dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i zamieszaj na niskich obrotach. Masę bezową wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 10 min. w 160 stopniach, a następnie 2,5 h w 130 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu, zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Beza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on