Domowa lemoniada
Domowa lemoniada to pewność, że nie ma w niej niechcianych składników. Możemy kontrolować ilość cukru, co jest nie bez znaczenia dla zębów i dla figury.
Składniki:
- 6 cytryn
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki wrzątku
- woda mineralna niegazowana
- listki mięty
Cytryny sparz, 5 sztuk pokrój na małe kawałki i zmiksuj razem ze skórkami na pulpę, w trakcie miksowania dodawaj po trochę zimnej wody, będą lepiej się miksować. Pulpę przecedź przez bardzo drobne sitko lub przez pieluchę tetrową lub inny podobny materiał.
Cukier rozpuść w pół szklanki wrzątku, aby powstał syrop cukrowy. Z przecedzonego „soku” z cytryn powstaje coś na kształt „esencji” cytrynowej, którą rozcieńcz wodą, dodaj syrop cukrowy zamieszaj, dodaj listki mięty i plasterki cytryny. Gotowe! Esencję możesz przechowywać w lodówce kilka dni i sięgać po nią w upalne dni do przygotowania domowej lemoniady, wystarczy wtedy zrobić tylko syrop cukrowy (może być z białego cukru).