Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala, to wbrew pozorom nie jest danie kuchni indyjskiej, lecz angielskiej, mocno inspirowane egzotyką Indii. Jedno z naszych ulubionych orientalnych potraw.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka
- masło klarowane
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Marynata:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka imbiru Appetita
- 1 łyżeczka cynamonu Appetita
- 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
- 1 łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
Sos:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 5-6 łyżek śmietanki słodkiej 30%
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm, oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj do niej pokrojonego kurczaka, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (im dłużej, tym lepiej).
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i obsmaż na nim kawałki zamarynowanego kurczaka, po czym zdejmij je z patelni. Znów rozgrzej łyżkę klarowanego masła i zeszklij na nim czosnek i cebulę, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i mieszając smaż przez minutę. Dodaj pomidory, cukier, ocet winny, sól, świeżo mielony pieprz i zagotuj. Całość zmiksuj i dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki.
Wyłącz ognień i dodaj śmietankę do smaki, jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem, zamieszaj. Gotowe. Podawaj z ryżem (najlepiej basmati) lub pieczywem. Możesz posypać danie kolendrą lub natką pietruszki.