Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami. Beza ubiła się perfekcyjnie, a tort…. niebo w gębie. Z zewnątrz chrupiący, wewnątrz cudownie piankowy. 

Tort bezowy z owocami

Składniki:

Beza:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 300 g truskawek
  • 100 g czerwonych porzeczek

Do przygotowania bezy użyj metalowej lub szklanej miski. Białka oddziel od żółtek. W białkach nie ma prawa znaleźć się ani odrobineczki żółtka. Jeśli coś Ci jednak wpadnie wyciągnij kawałkiem skorupki (sprawdzony sposób). Zacznij ubijać białka na średnich obrotach miksera, gdy lekko się spienią, dodaj szczyptę soli. Dalej ubijaj na wysokich obrotach dodając po 1 łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Masę wyłóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 5 min. w temperaturze 180 stopni, a następnie 4 godziny w temperaturze 100 stopni. Po upływie 4 h wyłącz piekarnik i pozwól bezie spokojnie stygnąć.

Tort bezowy z owocami

Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Porzeczki również umyj i obierz. Śmietankę ubij z cukrem pudrem dodaj mascarpone i wymieszaj. Posmaruj kremem tuż przed podaniem bezę i udekoruj truskawkami. Gotowe!

Tort bezowy z owocami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tort bezowy z owocami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Tort bezowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *