Kurczak z tofu i kurkami.
Kurczak z tofu i kurkami. Danie inspirowane kuchnią chińską z polskim akcentem w postaci kurek.
Składniki na 4-6 porcji:
- 600 g piersi z kurczaka
- 200 g tofu
- 200 g kurek
- 1 nieduża cebula
- 1 nieduża marchewka
- olej rzepakowy
- sól
- chilli Appetita
- sos sojowy
- przypraw do potraw kuchni chińskiej Appetita
- olej rzepakowy
- ok. 2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na marynatę do kurczaka:
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki chilli Appetita
- sok z połowy limonki
Na marynatę do tofu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chilli słodko-kwaśnego
- pół łyżeczki oleju sezamowego
- pół łyżeczki sosu rybnego
Do podania:
- 170 g ryżu basmati
Tofu pokrój w kostkę o boku mniej więcej 1 cm. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do tofu, dodaj tofu wymieszaj, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej, jeśli tofu będzie się marynowało całą noc).
Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do kurczaka, dodaj pokrojoną pierś, wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej pół godziny (im dłużej będzie się marynować tym lepiej).
Ryż zalej wodą i odstaw na 30 min. Po tym czasie ryż odcedź zlej 170 g wody, zagotuj, przykryj i zostaw na 20 min. na najmniejszym ogniu.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kurki oczyść na sucho np. pędzelkiem. Większe kurki pokrój wzdłuż na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć kurczaka wraz z marynatą, dodaj 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej i smaż na największym ogniu cały czas mieszając ok. 8 min. Następnie zdejmij kurczaka, rozgrzej kolejną łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż, często mieszając, aż marchewka będzie lekko miękka, dodaj kurki i smaż 5 min. Dodaj przesmażonego wcześniej kurczaka oraz tofu wraz z marynatą oraz ok. 2 szklanki wody, zamieszaj, zagotuj, dopraw jeśli trzeba sosem sojowym oraz cukrem, ma być lekko słodkawe, dodaj 1-2 łyżki sosu chilli. Zagęść mąką ziemniaczaną i zagotuj. Podawaj z ryżem. Gotowe!