Pulpety w sosie kurkowym
Pulpety w sosie kurkowym. Kurki już są, w całkiem dobrej cenie 🙂 Grzyby te nie mają zbyt wiele smaku, ale mają cudowną konsystencję. Do poniższego sosu Paszczak dodał trochę suszonych grzybów, aby podkręcić smak sosu.
Składniki na 4-6 porcji:
Na pulpety:
- 250 g piersi z kurczaka
- 200 g wołowego mięsa gulaszowego
- pół małej cebuli
- 1 łyżka ugotowanego ryżu basmati
- 1 łyżka zimnej wody
- garść suszonych grzybów
- sól
- pieprz czarny Appetita
Na sos:
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 1 l wody
- sól
- pieprz czarny Appetita
- masło klarowane
Do podania:
- 170 g ryżu basmati
Ryż zalej wodą i odstaw na 30 min. Po tym czasie ryż odcedź zlej 170 g wody, zagotuj, przykryj i zostaw na 20 min. na najmniejszym ogniu.
Pierś kurczaka i wołowinę umyj i zmiel na średnich oczkach. Grzyby zmiel w młynku do kawy lub rozetrzyj na proch w moździerzu (jeśli nie masz takich sprzętów, postaraj sie rozdrobnić grzyby jak najlepiej w placach). Cebulę obierz i posiekaj w malutką kostkę. Do mięsa dodaj zmielone grzyby, łyżkę ugotowanego wcześniej ryżu, posiekaną cebulę, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Z masy zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego i delikatnie wrzuć na gotującą się wodę (1 l wystarczy) i gotuj ok. 6 min. po czym sprawdź, czy mięso jest odpowiednio doprawione.
Przygotuj sos. Kurki oczyść na sucho np. pędzelkiem, większe sztuki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek ubierz i posiekaj w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj kurki smaż na niewielkim ogniu ok. 8 min. dodaj wino, gdy alkohol odparuje dodaj wodę i zagotuj, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i dodaj śmietankę, zagotuj i wyłącz ognień.
Z masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Włącz ognień pod sosem, dodaj kulki i gotuj przez 10 min. Podawaj z ryżem. Gotowe!