Pierogi z kurczakiem i groszkiem
Pierogi z kurczakiem i groszkiem. Po niedzielnym fooding’u z małopolskimi blogerami zostało nam trochę ciasta pierogowego, więc wczoraj zakasaliśmy z Wojtkiem rękawy i ulepiliśmy takie oto pierogi. Farsz okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 Idelane pierogi dla dzieci 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g masła
- 110 ml mleka
- 50 ml wody
- ćwierć łyżeczki soli
Na farsz:
- 250 g piersi z kurczaka
- 200 g ziemniaków
- 80 g mrożonego zielonego groszku
- 1 nieduża cebula
- sól
- świeżo mielony pieprz kolorowy Appetita
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka płynnego masła
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
Przygotuj farsz. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj, odcedź i ostudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Zagotuj litr wody, wrzuć groszek i gotuj ok. 5 min., odcedź i ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Pierś umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i usmaż na złoto, dodaj, mięso, trochę soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu Appetita, zamieszaj i smaż ok. 10 min., zdejmij z ognia i ostudź.
W misce wymieszaj zmielone ziemniaki, usmażoną cebulkę, zmieloną pierś z kurczaka, groszek i posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Farsz gotowy, pora przygotować ciasto. Masło rozpuść do płynnej konsystencji np. w mikrofalówce lub na patelni, uważaj, aby nie przypalić! W misce robota połącz ze sobą mąki, dodaj masło. Mleko z wodą zagrzej (nie gotuj!) i dodaj do miski z mąkami, dodaj sól i wyrób elastyczne ciasto, takie, żeby nie lepiło się do rąk. Odstaw, niech przestygnie. Następnie podziel ciasto na cztery części. Weź jedną część i rozwałkuj na ulubioną grubość, a pozostałe części ciasta przykryj ściereczką lub folią, aby nie wysychało. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką o średnicy mniej więcej 7 – 9 cm wykrawaj krążki , nakładaj farsz i zlepiaj. Gotowe pierogi odkładaj na ściereczkę lub stolnicę posypane mąką. Zagotuj ok 4 – 5 l wody, posól i wrzucaj na gotującą się wodę pierogi partiami po 10 – 15 sztuk, delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia gotuj pierogi ok. 2-4 min. Jeśli pierogi chcesz podać później, po wyjęciu z garnka włóż je do miski z zimną wodą, potem przełóż za pomocą łyżki cedzakowej do innej miski. Gotowe pierogi polej roztopionym masłem i posyp posypanym koperkiem. Gotowe!
One thought on “Pierogi z kurczakiem i groszkiem”