Smalec ze skwarkami i cebulą
Smalec ze skwarkami i cebulą. Nam kojarzy się z dzieciństwem, z babcią, z pajdą świeżego chleba, wieczorami w babcinej kuchni, ze wspólnym krojeniem słoniny. Jednym słowem, smalec ze skwarkami pachnie domem, rodzinnym, wspólnym czasem. Nasz dzisiejszy smalec jest na bogato, nie krojony, a mielony, dodatkowo z mięsem i cebulą. Wypas!
Składniki:
- 500 g słoniny
- 150 g karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
Słoninę umyj i wysusz papierowym ręcznikiem i zmiel w maszynce do mięsa na największych oczkach. Przełóż do garnka i zacznij wytapiać. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Gdy pojawią się pierwsze skwarki, zmiel mięso na dużych oczkach i dodaj do garnka, zamieszaj i gdy się zrumieni dodaj cebulę, zamieszaj i kiedy będzie złocista, wyłącz ogień, dodaj majeranek, zamieszaj i wystudź. Gotowe, teraz tylko kromka świeżego chleba i ogórek kiszony…