Hilton Garden Inn Kraków Airport

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Kolacja w Hilton Garden Inn Kraków Airport. Oj, co to był za wieczór!!! Wieczór miliona doznań smakowych i estetycznych. Ale po kolei. Na kolację krakowski Hilton przy lotnisku zaprosił twórców magazynu Małopolski Apetyt w podziękowaniu za wywiad z ich szefem kuchni Miłoszem Kowalskim (wywiad możecie przeczytać w najnowszym numerze tutaj klik), bardzo miły gest, prawda? 🙂 Jako, że od niedawna piszemy do Małopolskiego Apetytu też automatycznie zostaliśmy zaproszeni i nie było nawet mowy, że na tę kolację nie pójdziemy. No, bo jak odmówić? Hiltonowi 😉 No way.

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Zjawiliśmy się w silnej reprezentacji Redakcji o godzinie 19:30 w lobby hotelu, gdzie przywitał nas Marcin Ziobro – dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Hilton Garden Inn Kraków Airport w towarzystwie szefa kuchni Miłosza Kowalskiego oraz Łukasza Widomskiego, znakomitego szefa kuchni i współzałożyciela słynnej chorwackiej restauracji Bugenvila. Tych dwóch facetów wraz ze swoim zespołem odwalili kawał porządnej roboty kulinarnej.  Ale przejdźmy do kolacji. Zaczęło się jeszcze w lobby kieliszkiem dobrego trunku i pięknymi przystawkami.

Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków Airport

Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach. Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”. Jest współautorem książki „Anglia –kucharska rzeczywistość”.

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Nie zapomina także o swoich początkach – jako absolwent Szkoły Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie, jest tam częstym gościem. Szkoli młodzież, tym samym wpływając na kształt programu nauczania. W swojej kuchni stara się łączyć obecne trendy i nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjną kuchnią polską.

Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków AirportHilton Garden Inn Kraków Airport

Następnie przeszliśmy do restauracji, gdzie rozegrał się wspaniały spektakl smaków i ochów i achów nas wszystkich, przy każdej, ale podkreślam KAŻDEJ z dziesięciu potraw, słychać było: „Jezu, ale to dobre” albo „O matko, nie wiem, co to jest ale jest pyszne”. Paszczak siedział przy stoliku obok, a mnie przypadł zaszczyt dzielenia się tym fantastycznym posiłkiem z samą władzą, czyli z Marcinem Ziobro 😉 oraz, jak się okazało w trakcie, szefem kuchni z zachwalanej przez naszych znajomych restauracji Zazie Bistro, co było błogosławieństwem, gdyż Daniel wyjaśniał, jaką to profesjonalną techniką wykonano elementy poszczególnych dań. Bo musicie wiedzieć moi Drodzy, że jedzenie w Hilton Garden Inn Kraków Airport to wyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego. Przynajmniej dla  wszystkich, którzy na co dzień nie robią galaretki z kiszonych ogórków, czy też nie sferują limoncello 🙂

Kolacja ‘Menu Degustacyjne’ w Hilton Garden Inn Kraków Airport

Autorzy  menu:  Miłosz Kowalski oraz Łukasz Widomski   

Gość specjalny:

Łukasz Widomski – swoje doświadczenie swoje zaczął zdobywać już jako nastolatek. Pracował u bokutakich szefów kuchni jak Mark Hix, Kevin Graton, czy nagradzanego gwiazdkami Michelin Davida Cavalliera. Odbył również liczne staże u największych restauratorów, w tym najważniejszy w jego życiu u boku Hestona Blumenthala. Obecnie gotuje między innymi dla Księżnej Anny, Księcia Filipa, Lorda Mayora, czy na imprezach jak London Fashion Week. Właściciel słynnej chorwackiej restauracji Bugenvila.

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Ponadto  kolacje  przygotowywali:

Roman Pawlik

Hubert Tabak

Oscar  Chruszczyk

Maciek Dulinski

Mateusz Weneczuk

Tomasz Haber

Adam Lach

Chris Duda

Michał Wilkonski

Łukasz Pecarski

Adam  Krawczyk

Jan Kotulak

Menu:

Pieczywo , masło  kozie  z koziej łączki  oraz kacze ferrero z foie gras

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Węgorz – lardo z galaretką z ogórka kiszonego

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Rydze z bryndzą i olejem z dyni

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Sandacz z owsianką  pietruszkową podany z kapustą kiszoną i burakiem wędzonym

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Filet z kaczki podany z pigwą, boczkiem, dynią i pasternakiem w curry

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Policzek wołowy, grasica, cykoria karmelizowana, gruszka, cydr i musztarda  francuska

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Deser

miód,  limoncello, kawa, piernik

Hilton Garden Inn Kraków Airport

pana cotta  z  koziego jogurtu z pyłkiem z koziego bluesa z pistacjami

Hilton Garden Inn Kraków Airport

Motylek z jabłka z cynamonem, podwędzane whiskey, dym tytoniowy

Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków Airport

Wina perfekcyjne dobrane do każdego dania przez Managera Piotra Kocimskiego.

Hilton Garden Inn Kraków AirportHilton Garden Inn Kraków Airport

Nie będziemy zachwycać się nad każdym daniem z osobna, bo bez sensu, co chwilę powtarzać „Było przepyszne, fantastyczne, rewelacyjne, znakomite” itp. Każde danie było wyjątkowe i precyzyjnie skomponowane, ryby były delikatne, aromatyczne. Nam najbardziej smakowała najbardziej krucha kaczka, jaką w życiu jedliśmy i rozpływający się w ustach policzek wołowy. Obydwa dania to po prostu mistrzostwo świata.  Dużym zaskoczeniem był kompot z jabłek i chrzanu podany zmrożony, dzięu czemu był fajnym, chłodzącym przerywnikiem pomiędzy daniami. Mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś będziemy zaproszeni na taką cudowną kolację degustacyjną, a na pewno wybierzemy się tam nie raz prywatnie. Restauracja Hilton Garden Inn Kraków Airport to miejsce, w którym koniecznie choć raz w życiu trzeba zjeść i odkryć nowy wymiar jedzenia. Wybierzcie się tam koniecznie 🙂

Hilton Garden Inn Kraków Airport Hilton Garden Inn Kraków Airport

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *