Piernikowe trufelki
Piernikowe trufelki to nasz pierwszy tegoroczny świąteczny wpis. Mikołajki za nami, a to dla nas znak, że pora wziąć się za świąteczne przepisy 🙂 Poniższe trufelki doskonale sprawdzą się, jako jadalny prezent, są mega łatwe do zrobienia, więc będą idealne dla dzieci, które chcą uraczyć np. dziadków własnoręcznie zrobionym prezentem.
Składniki:
- 170 g lukrowanych pierników
- 1 łyżka miodu
- 125 g serka mascarpone
- kakao do obtaczania trufelków
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
- opcjonalnie patyczki do szaszłyków
Pierniczki pokrusz na mniejsze kawałki i zmiel w blenderze na proszek, dodaj mascarpone, cynamon, miód i wymieszaj robotem lub ręcznie na gładką masę.
Uformuj masę w kulę i włóż na 30 min. do lodówki. Po tym czasie, masę wyjmij, formuj z niej małe kulki i obtaczaj w kakao. Możesz trufelki nabić na patyczki, jak lizaki. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Piernikowe trufelki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on