Chrust – faworki
Chrust – faworki to jedna z najlepszych słodkości karnawałowych. Tłusty czwartek już za nami, ale czekają nas jeszcze weekendowe ostatki, więc przepis na najlepsze faworki na pewno Wam się przyda 🙂
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki wódki
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- 10 g masła, rozpuszczonego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 kostek smalcu
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka, sól, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu) i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możesz dodać jeszcze niewielką ilość wody).
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto odwiń z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkuj (im cieńsze ciasto tym chrusty będą delikatniejsze po upieczeniu ) na stolnicy (podsypuj mąką tylko tyle ile potrzeba bo jeśli mąki będzie za dużo to będzie się przypalała podczas smażenia). Cienko rozwałkowane ciasto pokrój w paski , następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto pokrój w mniejsze romby (tak gdzieś 7 cm x 3 cm). Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.
Chrusty smaż na rozgrzanym smalcu (190 stopni) , aż się zrumienią.
Usmażone chrusty przełóż na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.