Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe, powstały na życzenie Moniki – jednej z naszych Czytelniczek. Napisała do nas wczoraj na FB. I jak to zwykle z Paszczakiem bywa „mówisz i masz” 🙂 🙂 Rogaliki wyszły MEGA!!!!! Na śniadanie pochłonęłam całe dwa do kawy 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej (31 0g)
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 50 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka (jedno rozdzielone na żółtko i białko – będzie do posmarowania rogalików )
- cukier do posypania
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Mąkę przesiej do miski, zrób zagłębienie, podgrzej lekko mleko, drożdże utrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem. Wlej ciepłe mleko z drożdżami, zamieszaj delikatnie, żeby mleko trochę połączyło się z mąką. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, żółtko, cukier wanilinowy, przykryj ściereczką i zostaw na 20 min do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dolej rozpuszczone masło i dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do mniejszej miseczki, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut (my wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 30° C).
Stolnicę posyp odrobiną mąki, połóż na niej wyrośnięte ciasto. Rozwałkowuj ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, i podziel na 10 równych trójkątów (jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki to podziel ciasto na 2 kulki i z nich niech rozwałkuj koła i podziel na trójkąty).
Na każdy kawałek ciasta nałóż nadzienie (na szerszym końcu). Zwiń w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociśnij rogi,żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, wygnij w kształt półksiężyca.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby było trochę miejsca pomiędzy rogalami żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i posyp delikatnie cukrem. Odstaw po przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Rogaliki piecz około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu rogaliki ostudź. Gotowe!