Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami, to nasza propozycja w serowej bitwie z Szefem Kuchni, mamy cichą nadzieję, że uda nam się ją wygrać 🙂 Do takich zapiekanek możecie użyć swojego ulubionego sera żółtego i topionego, ale Aldamer sprawdził się nam znakomicie 🙂
Składniki na 6 zapiekanek:
- 3 małe bagietki
- 100 g sera Aldamer
- 100 g kremowego, śmietankowego serka topionego
- 100 g piersi z kurczaka
- 80 g pora
- 80 g cukinii
- śmietanka 36%
- masło
- białe wino
- sól
Bagietki przekrój wzdłuż. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój ukośnie w cienkie plastry, posól. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Ser żółty pokrój w malutką kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć cukinię i pora, zeszklij, dodaj wino, jak odparuje dodaj ser żółty i serek topiony, jak się roztopią dodaj śmietankę, tyle, aby całość nabrała konsystencji gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka usmaż na suchej patelni.
Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej przekrojone bagietki, a na nich plastry kurczaka, które przykryj sosem serowo-warzywnym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż bagietki będą chrupiące. Gotowe 🙂
U nas dzisiaj królowały na kolację. PYCHAAA! przez duże P;)
Uwielbiam zapiekanki, fajny przepis.
Świetne te zapiekanki 🙂
Zapraszam do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
Na pewno nie znaliście większości z nich !
o tak, zapiekanki to ten typ posiłku, który wykorzystuje zawsze, kiedy nie mam pomysłu na obiad.
Suuper, dzięki za przepis, osobiście bardzo lubię zapiekanki 🙂 Pozdrawiam. 😀
Dzięki za przepis! Pysznie wyglądają 🙂
bardzo dobre są takie zapiekanki, pożywne, sycące i szybko się je robi.