Barszcz ukraiński

 Uwielbiam barszcz ukraiński w takim wydaniu.
Barszcz ukraiński

Składniki

  • 6 czerwonych buraków (1,1 kg)
  • 4 ziemniaki (600 g)
  • 2 marchewki (200 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • szklanka fasoli perłowej (200 g)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku (150 g)
  • ćwierć białej kapusty (500 g)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki przecieru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 l wody
  • sól i pieprz

Jeśli chcemy zabielać:

  • pół szklanki śmietany
  • mąka – tyle, żeby zagęścić
Buraki pokroić w kostkę i podgotować aż trochę zmiękną, następnie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować, aż wszystko zmięknie. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, ugotować osobno. Jak wszystko będzie miękkie połączyć fasolę z resztą składników, dodać zielony groszek, przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem, tak, żeby smak się wyrównał – nie  za słodki, nie za kwaśny. Zagotować.
Śmietanę rozrobić z mąką z odrobiną zimnej wody, do tego dodać kilka łyżek gorącego barszczu, połączyć z zupą.
Barszcz ukraiński
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Barszcz ukraiński

  1. Zupkę zrobiłam zgodnie z przepisem bez wywaru i przyznaję, że mi smakuje zobaczymy jak pozostałej rodzinie :)?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *