Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosami

Carpaccio wołowe

Składniki:

  • 50dag mięsa wołowego najwyższej jakości (użyłem polędwicy)
  • mieszanka sałat – 1 opakowanie
  • 20dag mozzarelli
  • 1 cebula
  • 20dag pieczarek
  • kapary
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 10 dag startej mozzarelli
  • 10 dag parmezanu

Najlepiej włożyć mięso przed krojeniem do zamrażalnika na 30 min.. Pokroić na cienkie plastry i rozbić młotkiem do mięsa lub pokroić zmrożone mięso na krajalnicy i wtedy nie ma potrzeby rozbijania. Plastry rozłożyć na talerze, polać oliwą, posolić i popieprzyć, odstawić. Przygotować sosy.

Sos 1:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu teryiaki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
Carpaccio wołowe

Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i parmezanem oraz cebulą. Polać wszystko sosem.

Sos 2:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka parów
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Carpaccio wołowe

Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć porwane listki sałaty, posypać mozzarellą i cebulą. Polać sosem.

Sos 3:

  • składniki, takie jak w sosie 2
  • łyżeczka zielonego pieprzu
Carpaccio wołowe

Składniki wymieszać. Na mięsie ułożyć plasterki pieczarek. Posypać parmezanem i polać sosem.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Carpaccio wołowe z trzema różnymi sosami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *