Chilli con carne i sałatka

Proste szybkie Chilli con carne i sałatka.

Chilli con carne

Składniki na 8 porcji

  • 60 dag mięsa wołowego np. pieczeni
  • 2 – 3 cebule
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • dwie łyżeczki chilli
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodać pozostałe składniki i przyprawy, oprócz papryk, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 25 – 30 min. Jakieś 15 min. przed końcem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić solą.

Chilli con carne i sałatka

Sałatka :

Składniki na dwie porcje

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 żółta papryka
  • 5 rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Sos:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sałaty porwać rękami, pozostałe, pomidorki przekroić na pół,  paprykę w paski i na pół, rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać składniki na sos, dodać do warzyw, wymieszać, doprawić sola i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Chilli con carne i sałatka

  1. Na początku jak miałem styczność z kuminem to niewiele brakowało a miałbym wizytę w toalecie 😉 ale już się przyzwyczaiłem (po prostu nie można z nim przesadzić bo jest strasznie wyrazisty)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *