Ciasteczka pszenno – żytnie

ciasteczka pszenno - żytnie
 Takie Ciasteczka pszenno – żytnie z orzechami chodziły za mną od dawna, w sobotnie przedpołudnie chęć na nie sięgnęła zenitu i powstały. Wyszły takie fajne, że upiekłam drugą porcję, głównie dlatego, że poprzednia malała w oczach, a mieliśmy mieć gości, którzy w efekcie nie dotarli, a ciasteczka zostały:) Do drugiej porcji zamiast kakao dodałam sok z połowy cytryny i ciasteczka były jeszcze lepsze.

Składniki:

  • 1 szklanka otrąb żytnich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homo
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 orzechów włoskich całych lub 50g łuskanych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Do miski wsypać otręby, dodać serek, jogurt, jajka, cukier i utłuczone w moździerzu lub posiekane nożem orzechy, wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, a do drugiej połowy masy aromat waniliowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować średniej wielkości kulki i „spłaszczać” na papierze. Piec 25 – 35 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ciasteczka pszenno - żytnie z orzechami
Ciasteczka pszenno - żytnie z orzechami
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Ciasteczka pszenno – żytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *