Kebab z mielonego mięsa

Kebab z mielonego mięsa

Składniki na 10 sztuk:

  • 80 dag mięsa wołowego
  • średnia drobno pokrojona cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • pół łyżeczki garam masala
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu
  • 2 łyżeczki pasty imbirowej
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 starta gałka muszkatołowa
  • pół drobno pokrojonej żółtej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 10 patyczków do szaszłyków

Mięso zmielić, dodać przyprawy i pozostałe składniki. Formować kulki wielkości dłoni, następnie zrobić z nich wałeczki i nabić na patyczki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30 – 40 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę.

Sos pomidorowy:

  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżka ketchupu najlepiej Hellman’s
  • łyżka musztardy Dijon
  • 1 pokrojony w kostkę kiszony ogórek
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pomidory i paprykę wrzucić na patelnię razem z pozostałymi składnikami. Jak wszytko zmięknie, przetrzeć przez sito. Zredukować, jeśli będzie taka potrzeba.

Kebab z mielonego mięsa

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 posiekane z solą i pieprzem ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka białego octu winnego

Wszystkie składniki wymieszać 15 min. przed podaniem.

Kebab z mielonego mięsa
Print Friendly

One thought on “Kebab z mielonego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *