„Lazurowa” tarta ze szpinakiem i cukinią

„Lazurowa” tarta ze szpinakiem i cukinią

Po sobotnim gotowaniu Męża zostało pół cukinii, a po moim pieczeniu tarty marchewkowej biały ser i ciasto francuskie. W myśl zasady, że nic się nie może zmarnować, bo dzieci w Afryce (i nie tylko) głodują, powstała ta oto tarta. Wyszła superpyszna, do tego szprycer i niedzielna kolacja gotowa. Na śniadanie też będzie:)

Składniki na 6 osób:

  • pół średniej cukinii pokrojonej w plastry
  • 250g porcjowanego mrożonego szpinaku
  • 130g białego sera
  • 200g sera pleśniowego lazur
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ciasto francuskie
  • pół łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Pokrojona w plastry cukinię oprószyć pieprzem i solą, zamieszać i odstawić,  Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Cały czas mieszając, aby szpinak się nie przypalił, odparować z niego prawie całkowicie wodę. W misce wymieszać na jednolitą masę szpinak i biały ser, ewentualnie jeszcze doprawić. Cebulę pokroić w piórka. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na nim rozmieścić masę szupinkową. Na wierzchu masy układać na przemian plastry cukinii i sera lazur, posypać piórkami cebuli. Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “„Lazurowa” tarta ze szpinakiem i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *