Pizza z tuńczykiem na otrębowym cieście

Dietetyczna pizza z tuńczykiem na otrębowym cieście.

Pizza z tuńczykiem na otrębowym cieście
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka chudego twarożku
  • 2 kostki serka topionego „krówka Śmieszka” lub innego nisko-tłuszczowego
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na pianę, 
  • sól, pieprz

Wszystko wymieszać (z wyjątkiem ubitych białek). Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zioła wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białka.

Sos pomidorowy:

  • 1 duża cebula 
  • puszka pomidorów

Cebulę zeszklić, dodać odsączone pomidory, przyprawy i dusić 10 minut. Ciasto posmarować sosem, dodać składniki wedle życzenia i na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed posmarowaniem ciasta dobrze jest włożyć je do piekarnika na jakieś 3 min, ponieważ ma ono konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego i rozsmarowywanie sosu po krótkim pieczeniu jest łatwiejsze, nie wsiąka on w ciasto.

 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *