Tarta marchewkowa z szynką

Tarta marchewkowa z szynką

Tarta marchewkowa z szynką na cieście francuskim

Tarta marchewkowa z szynką
Znalazłam wczoraj wieczorem ten przepis w książce Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów. Po przygotowaniu i spróbowaniu masy pojawiły się wątpliwości, czy tarta będzie smaczna, jednak po upieczeniu okazało się, że połączenie marchewki, sera białego i kuminu, jest całkiem do rzeczy. Wyszło tak dobre, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, znikła połowa tarty. Ciasto francuskie znakomicie tu pasuje. W oryginalnym przepisie były dwie łyżeczki kminu rzymskiego, ale doszłam to wniosku, że to za dużo, gdyż jest to bardzo intensywna przyprawa, dlatego dałam pół łyżeczki i tyle samo pasty imbirowej, którą można zastąpić sproszkowanym imbirem. Zjedliśmy tartę na pierwsze i drugie śniadanie i już jej nie ma.

Składniki na 6 osób:

Tarta marchewkowa z szynką
  • 6 małych marchewek
  • 70 g białego sera
  • 250 g szynki
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki pasty imbirowej
  • ciasto francuskie
  • sól, pieprz

Marchewki w całości gotować 30 min. w dużej ilości osolonej wody. W dużej misce wymieszać na jednolitą masę marchwie, ser i przyprawy. Szynkę pokroić w paseczki i przyrumienić na patelni, nie dodając tłuszczu. Formę tarty wyłożyć ciastem francuskim, na nim rozmieścić masę marchewkową i paski szynki. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tarta marchewkowa z szynką
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *