Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Zrazy wołowe w sosie grzybowym, klasyczne danie, które pasuje na każdą okazję.

Składniki:

Zrazy:

  • 600g pieczeni wołowej
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • masło
  • musztarda Dijon
  • sol, pieprz

Sos grzybowy:

  • garść suszonych grzybów
  • 2 kromki chleba razowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól pieprz

Mięso pokroić na plastry, a następnie rozbić. Cebulę pokroić w piórka, ogórki na cztery części wzdłuż. Każdy plaster posmarować musztardą, położyć ogórek i cebulę i zawinąć, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso obsmażyć na maśle. Przełożyć do gara, dodać przyprawy i grzyby, zalać wodą  tak, żeby zakryło mięso i gotować do miękkości. Wyjąc zrazy, dodać pokruszone kromki chleba razowego, żeby zagęścić sos, chwilę gotować żeby chleb się rozpuścił (jeśli się nie rozpuści można zmiksować sos blenderem ale wcześniej lepiej wyjąć liście laurowe i ziele angielskie) Przełożyć zrazy do sosu.

Zrazy wołowe zawijane w sosie grzybowym
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *