Kurczak na butelce piwa

Pyszny soczysty kurczak na butelce piwa
Kurczak na butelce piwa

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 butelka piwa pozbawiona etykiety (najlepiej namoczyć 30 min w ciepłej wodzie)
  • 1 cebula pokrojona w piórka

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina chilli
  • 1 łyżka jasnego piwa
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Składniki marynaty połączyć ze sobą i posmarować kurczaka w środku, wsadzić cebulę. Nabić kurczaka na butelkę piwa w taki sposób, żeby szyjka butelki wyszła górą, owinąć szyjkę butelki skórą kurczaka w taki sposób, żeby piwo podczas pieczenia wylewało się na kurczaka. Resztą marynaty posmarować ptaka z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 200˚ C około 1,5 h (ogólnie zasada jest taka, że 1h na 1kg). Podawać z pieczonymi warzywami lub sałatka i ulubionym dodatkiem węglowodanowym.

DSC_1171

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Kurczak na butelce piwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *